Blijf op de hoogte van de voortgang!

 

Home Nieuws

Goede resultaten verkeerscontrole op bestelverkeer


17-06-2014

De controles vonden onder andere plaats in de buurt van Pekela op de provinciale weg N366. Bij een controle van 2 april werden ongeveer 200 chauffeurs staande gehouden. Zij zorgden samen voor 50 bekeuringen. Tijdens de controle van 21 mei op dezelfde plek werden 180 wagens stilgezet. Daarbij werden 30 bekeuringen uitgeschreven. 


Gedurende de controles werkt de politie samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Dienst Wegverkeer (RDW) en de Belastingdienst. Motorrijders van de politie vangen de bestelwagens uit het verkeer op en brengen die naar een plek waar de wagens worden gewogen. Daarna worden de auto’s uitvoerig gecontroleerd. De politie kijkt de technische staat van de voertuigen na, controleert het papierwerk en let ook op het rijgedrag van de bestuurders. 

 

Overtredingen
De meest geziene overtreding bij de controles betreft de lading die vervoerd wordt. Dat wil zeggen dat er sprake is van overbelading of illegaal vervoer. Tijdens de genoemde controles was één van de voertuigen bijna driekwart van de toelaatbare lading te zwaar. Ook komt de politie illegale lading tegen of gevaarlijke stoffen. Bij de laatste controle werd 900 gram henneptoppen in de auto aangetroffen. De lading zit daarnaast vaak niet goed vast, valt eraf of het steekt te ver of gevaarlijk uit. De aanhangwagens zelf zijn soms ook overbeladen. Bij de controles worden de wagens grondig gecheckt. Daardoor komen technische gebreken ook aan het licht, zoals gladde banden, kapotte verlichting, een lekke uitlaat en ga zo maar door. Ook rijden sommige chauffeurs zonder geldig rijbewijs, zonder vervoersbewijs of zonder werkgeversverklaring. Tot slot worden de chauffeurs soms om gevaarlijk rijgedrag staande gehouden. Bijvoorbeeld bellen achter het stuur of rijden zonder gordel.

Folder
De politie deelde tot slot bij de controles een zogenoemde leaflet (folder) uit waarmee bestuurders werden geïnformeerd over alle veiligheidsaspecten van het rijden met een bestelwagen. De leaflets worden ook uitgereikt bij de rijvaardigheidstrainingen die door het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) worden gegeven. De reacties zijn positief, aldus het NIV. Met name het ervaren van een noodstop doet het goed. En voor veel bestuurders is het inzicht in de verhouding tussen de snelheid en remweg een echte eye-opener.  

← terug

N366 Veilig op twitter

PerGunnarBerends
@N366_Veilig Term "Ommelanden" is slecht gekozen als je "Ommelanderwijk" bedoelt. (Ook in nieuwsbrief) https://t.co/qDXRxV0HEy

3 days ago Retweeten Antwoorden

ida
@N366_Veilig @112groningennl Dan maar over zuidwending dit weekend

3 days ago Retweeten Antwoorden