Blijf op de hoogte van de voortgang!

 

Home Nieuws

MONO, ongestoord onderweg


18-10-2018

De smartphone zorgt vaak voor afleiding in het verkeer. Levensgevaarlijk! Je hebt zes keer meer kans op een ongeval als je met je mobiel bezig bent tijdens het rijden. Daarom heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat het initiatief genomen voor de nieuwe verkeersveiligheidscampagne MONO. MONO betekent letterlijk één of alleen en staat voor ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding.


Ongevallen die ontstaan door afleiding, hebben vaak een zeer ernstige afloop. Bijvoorbeeld als je in de berm raakt en de controle over het voertuig verliest. Of als je voertuig op de andere wegehelft belandt waardoor je een frontale botsing met een tegenligger kunt krijgen. Het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur is dan ook niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers. Gelukkig kun je deze risico’s voorkomen. Want  het is heel normaal om even niet bereikbaar te zijn en de aandacht bij de weg te houden.


Rij MONO, fiets MONO
Je kunt op verschillende manieren MONO deelnemen aan het verkeer. Je kunt je telefoon op stil zetten of deze opbergen zodat je ‘m niet ziet. Heb je een IPhone? Dan kun je ook de ‘niet-storen tijdens het autorijden’ optie op automatisch instellen. Je ontvangt dan geen berichtjes meer als je aan het rijden bent. Het is mogelijk om een autoreply in te stellen, zodat mensen die je een berichtje sturen de boodschap ontvangen dat je onderweg bent. Ga voor het activeren van deze functie naar Instellingen > Niet storen > Niet storen tijdens autorijden. Deze functie werkt ook op de fiets vanaf ongeveer 20 km/uur. Wil je er zeker van zijn dat je tijdens het fietsen niet afgeleid raakt? Stel de ‘niet-storen’ functie dan voor vertrek handmatig in.

Apps
Gebruik je Android, dan kun je verschillende apps downloaden die ervoor zorgen dat jij ongestoord onderweg bent. De ‘In-Traffic Reply app’ bijvoorbeeld. Deze app reageert met een zelf in te stellen standaardreactie op inkomende berichten en oproepen. De app ‘Drive Safe’ zet je telefoon op stil als je rijdt en stuurt ook een automatisch bericht. Andere mogelijke apps zijn de ‘Interpolis Automodus’ en de ‘Text drive auto responder’. Je kunt ook de ‘niet-storen’ functie handmatig instellen voor elke rit. Ook handig als je gaat fietsen! Ga daarvoor naar Instellingen > Geluiden en trillen (bij Android 7.0, bij Android 6.0 kun je deze stap overslaan) > Niet storen > Nu inschakelen.

Wil je meer tips of uitleg over MONO deelnemen aan het verkeer? Kijk dan op www.mono.nl

← terug

N366 Veilig op twitter

N366_Veilig
Het snelheidsdisplay (met smiley) op de #N366 thv #Zuidwending is gemaakt en werkt weer ????

7 days ago Retweeten Antwoorden

N366_Veilig
@mborgeld Nee helaas is er door de hoeveelheid bouwprojecten van dit moment te weinig verkrijgbaar.

15 days ago Retweeten Antwoorden