Blijf op de hoogte van de voortgang!

 

Home Nieuws

Turborotonde? Neem de juiste rijstrook!


18-10-2018

Op de N366 bij Veendam kom je er drie tegen: turborotondes. Deze rotondes zijn bedoeld om het verkeer beter door te laten stromen. Dat werkt alleen als er op de juiste manier gebruik van wordt gemaakt. En daar gaat het nog weleens mis. Weggebruikers nemen de verkeerde rijstrook, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Een gewone rotonde loopt bij drukte al snel vol, waardoor er een opstopping ontstaat. Turborotondes hebben dubbele rijstroken, waardoor meer verkeer tegelijk op de rotonde kan rijden. Dit zorgt voor een betere doorstroming. Het blijkt echter dat niet iedereen de turborotondes op een goede manier gebruikt. Sommige mensen kiezen namelijk de verkeerde rijbaan. Soms bewust, omdat ze dan sneller denken te zijn, maar soms ook onbewust, omdat ze niet goed weten welke rijstrook ze moeten nemen. Wat de reden ook is: als je niet de goede rijstrook kiest, kun je andere mensen afsnijden. Bovendien zorgt het ervoor dat de doorstroming op de rotonde juist minder wordt.

Bereid je voor

Kijk daarom voordat je de rotonde oprijdt goed welke rijstrook je moet aanhouden. Let op voorsorteerborden, pijlen op de weg, bewegwijzering en belijning voor de rotonde. Als je eenmaal op de rotonde zit, is het een kwestie van de rijstrook blijven volgen. Dan kom je vanzelf bij de goede afslag uit en kun je vlot doorrijden. Geef ook richting aan als je de rotonde verlaat. Andere weggebruikers kunnen hierop anticiperen en sneller de rotonde oprijden.


Rijbaanscheiding
Op sommige turborotondes is een verhoging aangelegd tussen de rijstroken. Dit is bij de turborotondes bij Veendam niet het geval. De provincie heeft hiervoor gekozen  omdat een verhoogde rijbaanscheiding gevaarlijk kan zijn voor motorrijders. Op de rotondes ligt wel een doorgetrokken streep; deze geeft ook aan dat je niet mag wisselen van rijbaan.

← terug

N366 Veilig op twitter

Hendrik Buseman
@N366_Veilig @vbdrenthe @ProvDrenthe Als u geen viaduct kunt regelen dan is een tunnel ook goed hoor ????. Er staat al… https://t.co/j9e5pnn7Gn

4 days ago Retweeten Antwoorden

N366_Veilig
@112kanaalstreek @vbdrenthe @ProvDrenthe De vragenlijst gaat over verkeersgedrag op deze wegen. Zeker nuttig om in… https://t.co/B4mkxTi3fT

4 days ago Retweeten Antwoorden