Blijf op de hoogte van de voortgang!

 

Home Nieuws

Ritsen op de N366: geef elkaar ruimte en pas snelheid aan


26-11-2019

Sinds 25 november moeten weggebruikers op de N366 ter hoogte van Nieuwe Pekela bedacht zijn op een nieuwe verkeerssituatie. Weggebruikers moeten net voor de afslag Pekela ritsen van twee rijstroken naar een rijstrook, en net na de afslag rekening houden met invoegend verkeer. Zo’n nieuwe situatie is voor veel weggebruikers best even wennen. Een goed moment om de verkeersregels omtrent ritsen en invoegen nog eens op een rij te zetten. Belangrijkste boodschap? Geef elkaar ruimte en hou je aan de geldende snelheidslimiet! Zo blijft de situatie veilig.

 

Met wegpijlen, (tijdelijke) bebording en een actiekar worden de weggebruikers op tijd gewezen op deze nieuwe situatie. Daarnaast geldt er een tijdelijke snelheidsbeperking.

 

Invoegen

Maar: hoe werkt het ritsen en invoegen ook alweer precies? Voor het invoegen gelden de volgende stappen:

  • Rijd je op de invoegstrook? Verleen dan voorrang aan het verkeer op de doorgaande rijbaan. Invoegen is namelijk een  bijzondere verrichting.
  • Gebruik de invoegstrook om tot de geldende snelheid te komen. Zo kan je veilig op dezelfde snelheid invoegen.
  • Probeer in te schatten waar je ertussen kunt en rijd hier met een minimaal snelheidsverschil naartoe. Je mag op de invoegstrook eventueel langzamer verkeer rechts inhalen.
  • Het is verplicht om richting aan te geven. Voordat je dat doet, bepaal je waar je wilt invoegen. Kijk in de binnenspiegel, linkerbuitenspiegel en links opzij. Als de weg vrij is, geef je richting aan en rijd je met een vloeiende beweging de weg op.

Ritsen

Ritsen is een verplichte wisseling van rijstrook op een nette en geordende manier. Dit betekent dat je om-en-om invoegt wanneer de weg versmalt van twee naar één rijstrook. Je rijdt hierbij zo lang mogelijk door op de rijstrook die wegvalt. Met verkeersborden wordt het gewenste rijgedrag duidelijk aangegeven:

  • Ritsen na 300 meter: als weggebruiker op de wegvallende rijstrook pas je alvast je snelheid aan, aan die van het verkeer op de doorgaande rijstrook. Als weggebruiker op de doorgaande rijstrook maak je alvast ruimte voor de invoegende bestuurders.
  • Ritsen vanaf hier: vanaf dit bord voeg je als weggebruiker op de wegvallende rijstrook in, op de doorgaande rijstrook.

 

Vanaf september 2020: ritsen ná afslag Pekela

Rond september 2020 verandert de situatie opnieuw, Wanneer de wegwerkzaamheden op de N366 klaar zijn, vindt het ritsen pas ná de afslag Pekela plaats. Weggebruikers zullen ook van deze nieuwe situatie tijdig op de hoogte worden gebracht.  


(Bron: ANWB)

← terug

N366 Veilig op twitter

N366_Veilig
?????? | Vanaf dinsdag 6 april wordt de Onstwedderweg tussen de rotonde Pekela-Zuid en de Nieuwe Zuideraanleg afgeslot… https://t.co/3rH3bCWRFA

8 days ago Retweeten Antwoorden

N366_Veilig
?????? | Op dinsdag 6 april starten de werkzaamheden aan de parallelweg van de N366 tussen Pekela en Alteveer. De maxi… https://t.co/KUIjf6HhBA

14 days ago Retweeten Antwoorden