Blijf op de hoogte van de voortgang!

 

Home Nieuws

Maatregelen tegen sluipverkeer blijken succesvol in Zuidwending


03-12-2019

Tijdens de werkzaamheden aan de N366 tussen Veendam en Pekela werd er in Zuidwending veel sluipverkeer ervaren. De provincie Groningen en gemeente Veendam namen extra maatregelen om het sluipverkeer te ontmoedigen. En met succes! Het plaatsen van obstakels, informatieborden en het verlagen van de maximum snelheid naar 30 kilometer per uur hadden effect.

 

Vanaf 28 september 2019 werd de op- en afrit Pekela aan de noordkant van de provinciale weg N366 afgesloten. Het verkeer vanuit Pekela naar Veendam en vanuit Stadskanaal naar Pekela werd vanaf dat moment omgeleid via Alteveer en Veendam. De route via Zuidwending was in afstand korter dan de aanbevolen omleidingsroute, maar kwam vanwege overlast voor omwonenden en inrichting van de weg niet in aanmerking als omleidingsroute. Wel werd er verwacht dat weggebruikers zelf de route via Zuidwending zouden kiezen en daarom werd al voor de stremming met bewoners gesproken over mogelijke maatregelen die het sluipverkeer zouden ontmoedigen. 

 

Eerste set maatregelen

Vanaf half september werden de eerste maatregelen gerealiseerd. Het ging dan om snelheidsvertragende maatregelen, zoals het verlagen van de maximum snelheid naar 30 kilometer per uur, het plaatsen van obstakels en het plaatsen van tekstkarren om het verkeer te adviseren de aanbevolen omleidingsroute te nemen. Op de eerste dag van de stremming, maandag 30 september, werd al het sluipverkeer dat van Pekela richting Veendam rijdt staande gehouden en door medewerkers van Veilig Verkeer Nederland, de provincie Groningen en de politie gewezen op de omleiding via Alteveer. In de daaropvolgende weken controleerde de politie extra op snelheid in het dorp.

 

Maatregelen niet afdoende

Na zes weken bleek uit cijfers dat de kortere (sluip)route door Zuidwending nog erg veel gebruikt werd. Verkeerstellingen lieten zien dat er op dat moment dagelijks ruim tweeëneenhalf keer zoveel verkeer rijdt. Opvallend is dat de maatregelen wél een groot effect hadden op de gemiddelde snelheid van het verkeer. Dat reed gemiddeld 16,8 kilometer per uur langzamer en was daarmee gemiddeld 45,3 kilometer per uur.

 

Extra maatregelen

Na een evaluatie met bewoners op 16 oktober werd besloten dat een set aanvullende maatregelen in de vorm van extra obstakels, extra informatieborden en extra controles hier verandering in moesten brengen. Direct na de rotonde, die de Zuidwendingerweg aansluit op de N367, werd Zuidwending afgesloten en alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Ook de politie bleef extra controleren.

 

Het effect was direct zichtbaar in de cijfers. De hoeveelheid verkeer was aanzienlijk lager en kwam bijna weer terug op het niveau van vóór de stremming. De snelheid bleef op het lage niveau van de vorige telling.

 

Intensieve samenwerking

Op vrijdag 22 november ging de N366 weer open en kort daarna werden de snelheidsbeperkende maatregelen in Zuidwending opgeheven. Daarmee kwam een einde aan een intensieve periode van samenwerking tussen de bewoners van Zuidwending, de provincie Groningen, de politie en Veilig Verkeer Nederland. 

← terug

N366 Veilig op twitter

N366_Veilig
?????? | Vanaf dinsdag 6 april wordt de Onstwedderweg tussen de rotonde Pekela-Zuid en de Nieuwe Zuideraanleg afgeslot… https://t.co/3rH3bCWRFA

8 days ago Retweeten Antwoorden

N366_Veilig
?????? | Op dinsdag 6 april starten de werkzaamheden aan de parallelweg van de N366 tussen Pekela en Alteveer. De maxi… https://t.co/KUIjf6HhBA

14 days ago Retweeten Antwoorden