Blijf op de hoogte van de voortgang!

 

Home Nieuws

Politie Noord-Nederland blikt terug


17-12-2020

Politie Noord-Nederland speelde een belangrijke rol in het N366-project. Remy van der Veen (Operationeel expert Infra Verkeer Noord-Nederland) en Simon Redmeyer (Senior GGP Verkeer van politie Team Ommelanden-Midden) blikken terug.


 

‘Effect van de samenwerking gunstiger dan vooraf gedacht’

 

Je hoort niet vaak dat de politie zich bezig houdt met te langzaam rijdend verkeer. Maar Operationeel expert Infra Verkeer Remy van der Veen van de politie eenheid Noord-Nederland noemt het meteen als we hem vragen naar de onveiligheid op de N366. Naast langzaam-rijders hield de politie tijdens het project vele hardrijders staande. En ze bekommerden zich om andere onveilige situaties: van smartphonegebruik en gevaarlijke inhaalmanoevres tot sluipverkeer in de dorpen. Hoe kijkt hij terug?

 

“Wij zijn vanuit de politie van het begin af aan betrokken geweest bij het project op de N366”, vertelt Van der Veen. “Voordat de weg zelf kon worden aangepakt, hielden wij intensieve controles. Met zowel onopvallende als opvallende auto’s en motoren. Ook zetten we radarauto’s in. En op gezette tijden organiseerden we grote controles. Vaak bij Pekela.”

 

Er moest meer gebeuren

Helaas hadden de controles eerst niet het gewenste resultaat en was er meer nodig om de weg veiliger te maken. Door de kruisingen ongelijkvloers te maken, konden voorrangsongevallen voorkomen worden. “Toen de eerste kruising aangepakt werd, had dat meteen effect,” vertelt Van der Veen. “En zo is de weg door het ongelijkvloers maken van alle kruisingen veiliger geworden. Zelfs gunstiger dan dat we ons in het begin ten doel hadden gesteld!”

 

Samenwerking met een prachtig resultaat

De ongevallen die veroorzaakt werden door fout inhalen, gebeurden vaak op de weg tussen Veendam en Pekela. Daar kwam uiteindelijk een vierbaans weg. Het aantal ongevallen verminderde aanzienlijk, zegt Van der Veen. De weg werd bovendien breder gemaakt en de aan weerszijden staande bomen moesten verdwijnen of werden verplaatst. “Dit gaf een ruimere blik en natuurlijk ook een veiligere weg”, vervolgt hij. “Al met al kijk ik terug op een geweldig initiatief van de provincie Groningen en een prachtig resultaat door de samenwerking van alle betrokken partijen. Door handhaving, educatie en aanpassingen in de weginrichting hand in hand te laten gaan.”


 

"De situatie prettiger maken voor iedereen"

 

Een groot project als de aanpak van de N366 heeft impact op de omgeving. Zeker tijdens werkzaamheden en omleidingen is het daarom van belang om voortdurend in gesprek te blijven als inwoners, gemeente, provincie en politie. Simon Redmeyer, Senior GGP Verkeer van de politie Team Ommelanden-Midden, was namens de politie vaak aanwezig bij onder andere bewonersavonden en kijkt met een positief gevoel terug. “Samen met inwoners dachten we actief na over de oplossingen die er voor handen waren om bijvoorbeeld problemen met sluipverkeer te verminderen. Op zo’n avond zochten we dan met elkaar naar manieren om de situatie voor iedereen prettiger te maken.”

 

Vaak zagen mensen de inzet van de politie als oplossing voor het probleem, maar deze inzet kent haar grenzen. Ondanks dit, lukte het vaak om net dat kleine beetje extra te kunnen doen. “Zo deden we korte, extra controles in Zuidwending tijdens de stremming van de N366 tussen Veendam en Nieuwe Pekela. Dat viel de bewoners ook op en daar werd heel positief op gereageerd. Zo kregen mijn collega’s in Zuidwending in die periode regelmatig een kopje koffie aangeboden van omwonenden, omdat ze blij waren dat we er waren.”

 

Bewust een file creëren

Ook heeft hij mooie herinneringen aan het moment waarop hij, samen met de provincie Groningen en Veilig Verkeer Nederland – afdeling Pekela, bewust een file creëert in Zuidwending. Om het sluipverkeer daar tegen te gaan, worden alle weggebruikers ‘s morgens vroeg staande gehouden en gewezen op de juiste omleidingsroute. Er ontstaat een lange file en de sluiproute wordt daardoor behoorlijk vertraagd. Het resultaat is positief. Veel minder mensen kiezen in de daaropvolgende weken de sluiproute, blijkt uit cijfers van de provincie Groningen.

 

Snel schakelen tussen alle partijen

De samenwerking tussen provincie, gemeenten en politie heeft Simon als heel goed ervaren. Hij herinnert zich in het bijzonder de Tocht om de Noord: “Dit wandelevenement liep in september 2019 precies door Zuidwending op het moment dat er in het dorp veel overlast verwacht werd door sluipverkeer. Dat was best even spannend. Door snel en intensief te schakelen met de organisatie van het evenement, de provincie en de politie lukte het ons om alle wandelaars veilig door het dorp te leiden.”

← terug

N366 Veilig op twitter

N366_Veilig
RT @provgroningen: De N366 is weer vrijgegeven voor het verkeer. @N366_Veilig @GemWesterwolde

7 days ago Retweeten Antwoorden

Provincie Groningen
De N366 is weer vrijgegeven voor het verkeer. @N366_Veilig @GemWesterwolde

7 days ago Retweeten Antwoorden